2009. július 8., szerda

Gyökerek

(Egy regény első lapja)

Anyja már háromszor szólt a vacsora miatt, de Cica még mindig a számítógépénél ült alsógatyában, és a Command & Conquert tolta legalább harmincadjára. A primitív stratégiai játékot rövid videók tagolták. A rosszfiúk vezére, Kane nagyon tetszett Cicának. Olyan volt, mint Darth Vader, csak ismerősebb. Harminc körüli, kopaszra borotvált, körszakállas, bőrdzsekis sofőrtípus. Kane durva, iskolázatlan arca és otromba színészi játéka valójában annak volt köszönhető, hogy a komputerjáték mint műfaj még gyerekcipőben járt, és ezért a videókban botcsinálta, vagy legfeljebb harmadrangú színészek játszottak, amatőr stábbal. Akkor még nem jutott eszébe senkinek, hogy a fél világ ura egyszerűen nem viselhet diszkós körszakállt, és nem tudja hitelesen eljátszani a szomszéd srác.

A kilencvenes évek közepén az éppen eszmélő keleteurópai ifjúságnak alig akadt mankója, hogy eligazodjon művészet és selejt között. A tizennégy és húsz közötti magyar srácok zabálták az ócska fantasyt, a számítógépes játékokat, a képregényt. Cicát Kane figurájában pont az egyszerűség ragadta meg. Olyan volt, amilyen ő is lehetne, akár. Azt már akkor tudta, hogy magasan képzett, kifogástalan öltönyű, osztrigát falatozó arisztokrata ő nem lehet. Ez a bumfordi alkalmatlanság csaknem egy évtizeddel később, a sorozatszínészek képében tért vissza, de Cica addigra már stabilizálta a személyiségét, sőt mélyen elítélte az efféle bulvárt.

A számítógép már a nyolcvanas években egy új világ kapuja volt, pedig internetről szó sem volt még. A ZX-Spectrum és Commodore tulajdonosok aktív, pezsgő szubkultúrát alkottak, klubokban, apróhirdetésben és a bolhapiacon cserélték és vásárolták a szoftvereket, sőt a lemezen terjesztett diskmagazinokat, ősblogokat. Cicát kihagyták az iskolaújságból. A suliban irodalmi kör működött, az ő nyálas verseikkel volt tele a fénymásolt lapocska, de mivel Cica sose tartotta értelmes dolognak rég halott költők szövegeinek megtanulását, esélye sem volt, hogy oda írhasson. Bezzeg nem voltak ilyen feltételek a lemezújságnál. Az alternatív nyilvánosság befogadta, a szabadság elragadta.

Azok a számítógépek butábbak voltak, mint a kétezres évek mobiltelefonjai, éppen ezért komoly intelligenciát és tudást igényelt a programozásuk. A legjobbak megpróbálták kihozni a gépből a maximumot, és ezt úgynevezett demókban mutatták be. Táncoltak a színes spirálok, gyűrűk és egyéb idomok, ahogy azelőtt soha. Cica minden szabadidejében a gépnél ült, pontosan ismerte a korlátait, így őszintén csodálta a gyíkokat, akik varázsolni tudtak vele.

Ő maga nem tudott.

Lusta volt hozzá. Elboldogult a BASIC nyelvvel, de a gépi kódtól pontosan úgy lett rosszul, mint az iskolában a függvénytáblától. Cica nem volt csodagyerek, és őszintén gyűlölte azt a néhány csodagyereket, akivel addig találkozott. Mozartot ismeretlenül is. Zenében inkább Pataky Attilát bírta, az egy true arc volt, bőrdzsekis, bumfordi proligyerek, aki ekként vált híressé, később gazdaggá.

A lemezújságba elég volt érdekeseket írni, és ehhez volt tehetsége. Akkor még a szleng használata önmagában akkora stílusérték volt, hogy intézmények alapultak rá, mint a Magyar Narancs. Cica hamarosan népszerű lett egy pár száz fős szubkultúrában. De ez a szubkultúra, bár főleg személyiségzavaros, könnyen befolyásolható tizenéves srácokból állt, mégis alapvetően technofil volt. A nagy arc csak ideig-óráig működött, respektet hosszú távon a mesterségbeli tudással lehetett szerezni. Ezért kopott ki Cica innen néhány év múlva. Néha még mérnöknek hazudta magát, de akkor már tudta, hogy ez nem az ő pályája.

Tíz évvel később rátalált a megoldásra. Újjászervezte maga körül a scene-t, de a száraz matek nélkül. Személyiségzavaros, könnyen befolyásolható, elveszett emberekre vadászott, mert utoljára ezek fogadták be. De közben még történt egy és más.

17 megjegyzés:

  1. Jó a cím, nagyon találó: "gyökerek", tetszik hogy egyszerre több jelentése is van.

    VálaszTörlés
  2. ezdeszargyenge,ilyet bárki tud írni,semmi fantázia,semmi írói véna.Jobban jársz ha visszavonulsz és pöffeszkedsz a képzelt írói tehetségeddel te nagyon gagyi, mert az nincs és ahogy látom nem is lesz.

    VálaszTörlés
  3. ...és NEM pöffeszkedsz...

    VálaszTörlés
  4. Ide röhögni jár az ember, ne vedd már ilyen komolyan.

    VálaszTörlés
  5. De ami szar, azon röhögni se lehet.

    VálaszTörlés
  6. Svábbűnözés2009. július 9. 10:15

    Nem értek egyet az írással. Tomcat példaképe ugyanis nem Kane, hanem a káosz-bridágot szervező Edward Norton, ahogy az az alábbi kisfilmen is látható.

    VálaszTörlés
  7. "Jobban jársz ha visszavonulsz "

    Te meg jobban jársz ha megölöd magad, most rögtön. Így a továbbiakban nem kell azzal szembesülnöd, hogy írói vénával és fantáziával nem rendelkezők is írnak erre a blogra deszargyengegagyi írásokat.

    VálaszTörlés
  8. Svábbűnözés:

    Szerintem a szerző megengedi neked, hogy ne érts vele egyet.

    VálaszTörlés
  9. Fontos a nevetés, de nem minden. Ez egy tudományos alapossággal elkészített életút-elemzés volt. Gyakorlatilag ingyen CV Tominak, ha egyszer valaha az életben megint dolgozni kezdene, és nem lopásból, tarhálásból akarja kifizetni a számláit, ahogy az utóbbi években megszokta.

    VálaszTörlés
  10. Átolvastam az összes bejegyzést, és ami jó, az jó. Bár az már elgondolkoztat, hogy aki(k) képes(ek) ennyi időt, és energiát fektetni más fikázásába, nos talán az ő életük sem lehet annyire kerek mint azt hinni szeretnék.

    VálaszTörlés
  11. Pogi te vagy az?

    VálaszTörlés
  12. Ez nem a "fikázásról" szól, maximum a külső szemlélőnek tűnhet így, de ez csak a szemlélő saját negatív érzése, megélése.

    Valójában ez egy szánalmas dagadékon való röhögésről szól, valamint a röhögnivaló további generálásáról cikkek, képek, fogalmak formájában. Vagyis mindez puszta móka és szórakozás a készítőknek, amitől bizony még kerekebb is az élet!

    VálaszTörlés
  13. akiknek nem tetszenek az itteni írások tomiról, az maradjon is csak meg a jobbiknál, sőt, menjen, olvasson kurucot az való neki!

    VálaszTörlés
  14. Nézzük milyen finomságokat ír az igazmagyar kuruc tompikáról:

    "Elvtelensége mellett jellemgyengesége okozta bukását, a nemzeti oldalról pedig végleg kiírta magát. Szeret agresszív-prolisan és alpárian is viselkedni - főként a nála gyengébbekkel, miközben az erősebbek elől kitér"

    Remélem a nemzeti oldal vezető hírforrásának a szava csak hitelesen cseng, azt biztosan nem zsidók szerkesztik, habár Tompó most már őket is elkezdte zsidózni, amióta kitagadták onnan is a szarosdisznót. A bukás pillanata volt, amikor hisztike és mindenki az étteremben undorodva elfordult tőle, miközben a rendőrök elvitték megböfögtetni (jelentést mondatni) a hájas, gerinctelen moslékzabáló zsírtokás szarosdisznót.

    VálaszTörlés
  15. Kérem, én nem tréfálkozni jöttem, hanem azért, hogy ennek a híres imposztornak az életét, természetesen az irodalom eszközeivel kiszínezve, itt-ott kipótolva feldolgozzam. Ebben lesznek persze vicces mozzanatok, de happyendet ne várjon senki, elég szomorú történet. Kiadó lesz, remélhetően szép bevétel is.

    VálaszTörlés
  16. Azt hiszem ez a történet méltán viselhetné az "Angyalföldi Sorstalanság" címet. Abba belegondoltatok már, hogy az egyik legszembetűnőbb bizonyítéke, hogy az angyalföldi proliságától mennyire nem tud megszabadulni Ártány, az a jelenet volt, amikor barátnőjével, Bloginával angyal szárnyacskákkal nyomultak a belvárosan? Soha nem fogja tudni levetkőzni az angyalföldi mélyproliságát ez a hízós dísznófajzat.

    VálaszTörlés
  17. A kép jó, de Tomi max csak szeretne ilyen lenni.

    Megértem én...sokan meg rám akarnak hasonlítani.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.